top of page

Preguntes freqüents i altres llegendes

 

Com en d'altres sectors, el jurídic n'està ple del què en diem popularment "llegendes urbanes", que són aquelles situacions o creences, explicades com a autèntiques certeses ,que tots hem sentit explicar a un amic, conegut o familiar... No per repetir-les passen a ser certes.  Aquí intentem d'una manera breu, aclarir què hi ha de cert o no en algunes d'aquestes manifestacions.

01

Si sóc autònom, Hisenda em perseguirà.

 

Això no és cert. Ser empresari individual té drets i obligacions i cal ser conscient que quan montem una empresa, tenim una doble obligació cap a Hisenda: una com a persona física particular i altre com a persona física empresari. Com a empresari la comunicació amb Hisenda és constant, per tant, no cal espantar-se de cada carta que rebem d'Hisenda. Les comunicacions s'han de gestionar, però formen part de la vida del negoci.

02

Si sóc autònom, em puc deduir el vehícle.

 

Durant molts anys ha estat una pràctica molt extesa. Encara et trobes concesionaris on el venedors tenen costum d'utilitzar com a argument de venda allò de: "si ets empresa et faig factura i t'estalvies l'IVA i a més pagaràs menys impostos". Això no és cert la major part de les vegades. Hisenda és molt restrictiva en determinar la deduibilitat d'un vehicle en una activitat econòmica. Com qualsevol altra inversió o despesa, ha de complir el requisit bàsic de ser necessària i imprescindible per a desenvolupar l'activitat. 

03

Si sóc autònom, m'ho dedueixo tot: restaurants, parkings, viatges, despeses de la vivenda, etc.

 

Aquest és altre tòpic amb el que lluitem sovint els assessors d'empresa. Les despeses deduibles són només les necessàries i imprescindibles per a l'obtenció dels ingressos de l'activitat. A part d'això els bens afectes ho han de ser al 100%, això és, un vehicle que s'utilitza al 100% per l'activitat, com ho seria un camió o furgoneta comercial o el vehicle d'un representant de comerç. Un local o oficina ha de ser 100% destinat i necessaria per a l'activitat, per tant Hisenda no admet un despatx que ocupa parcialment una vivenda, ni la despesa parcial dels seus suministres com la llum, agua, gas, telèfon.

04

Si tributo en mòduls, Hisenda no em vigila i no em pot inspeccionar.

 

Altre tòpic infundat. Els empresaris que tributen per aquest sistema tenen l'obligació de conservar tota la documentacio que justifica els seus ingressos i despeses reals. A més, els empresaris en mòduls han de complir una sèrie de requisits que per tal de poder-se mantenir en aquest sistema d'estimació objectiva. 

05

Si els impostos surten a pagar, Hisenda ja no revisa res.

 

El resultat d'una liquidació d'impostos només és el resultat d'una sèrie d'informació que retrata la situació d'una empresa. Amb el conjunt de dades, fàcilment es pot identificar discrepàncies o faltes de coherència. Tant si el resultat és a pagar com a tornar, l'important és que el conjunt de dades responsguin a la realitat econòmica del negoci.

bottom of page